Koleksi Resepi Makan Beradab Untuk Pengantin Yang Simple
Resepi-resepi ringkas yang dikongsikan ini adalah merupakan kompilasi dari sumber majalah, internet dan juga sedikit sebanyak pengalaman yang diperolehi ketika lawatan ke majlis kenduri kahwin. Selamat mencuba ya!
Resepi Kerapu Masak Tiga Rasa
Bahan-bahan :
1 ekor ikan kerapu (ikan saya yg sedang tu yg dua ekor ;))
1 sudu besar tepung jagung(salut ikan)
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
3 biji bawang merah *
3 cm halia*(*dihiris)
3sudu besar sos tomato,sos cili,sos tiram.
3 sudu besar air
1 sudu teh gula pasir
garam
minyak utk menggoreng
2 biji tomato dipotong empat
1 pokok daun bawang dan sup.
Cara-caranya :
Sapu garam, kunyit dan tepung jagung di sekeliling ikan.
Goreng ikan sehingga masak kekuningan
Keluarkan sedikit minyak,
kemudian tumis bahan hiris sehingga wangi.
Masukan bahan sos dan biarkan mendididh.
Kacau sekata.
Masukan tomato yg dipotong empat bersama daun bawang sup yang dipotong sederhana.
Curah kuah sos di atas ikan.
Siap untuk dihidang.
Cara Menghiasnya :
1. Susun daun salad
2. Letakkan ikan kerapu di dalam keadaan bersebelahan
3. Siram kuah sos tiga rasa di atasnya.
4. Untuk hiasan, boleh disisipkan 3 keping hirisan lemon dan timun sebagai ulam.
5. Selamat mencuba.
Resepi Salad Telur Puyuh
Bahan-bahan :
20 biji telur puyuh
1/2 biji timun dihiris
6 tangkai daun salad
sedikit sos cili
Cara Membuatnya/Cara Menghias :
1. Basuh telur puyuh, rebus.kemudian buang kulitnya
2. Basuh timun dan daun salad toskan airnya (rendam dengan air garam, tos dan
lap dengan tuala kecil pun boleh).
3. Hias salad dan timun di atas piring yang sederhana besar
4. Letak telur puyuh yang telah direbus tadi diatasnya
5. Curahkan sos cili keatasnya
6. Sedia utk dihidangkan
Untuk memudahkan pengantin makan, boleh juga dicucuk telur puyuh tersebut dengan batang lidi. Selamat mencuba ya!
Lain-lain idea hidangan makan beradab untuk pengantin
udang galah masak merah
roti sosej goreng
ayam panggang
salad buah-buahan
pulut kuning dengan ayam masak merah